Vse, kar morate vedeti o stavah na prihodnost v športnem stavah

Kaj so stav na prihodnost in kako delujejo?

V svetu športnih stav je vrsta stave na prihodnost ena najbolj priljubljenih izbir med stavami. Stave na prihodnost so znane po tem, da se rezultati ne določijo v nekaj urah ali minutah, ampak lahko traja tedne ali celo mesece, da se izvedejo.

Stave na prihodnost so v osnovi stave na zmagovalca večjega dogodka, kot je prvenstvo lige ali dolgoročna nagrada. To niso stave na posamezne tekme ali dvoboje, ki se razrešijo isti dan.

Stave na prihodnost so pogosto na voljo že mesece vnaprej. Na primer, stave na zmagovalca Super Bowla so na voljo že pred začetkom sezone NFL. Primeri drugih športnih stav na prihodnost vključujejo zmagovalca nagrade MVP v NBA ali naslednjega zmagovalca svetovne serije v MLB.

Prednosti in slabosti stav na prihodnost

Stave na prihodnost imajo svoje prednosti in slabosti. Prva prednost je, da ena stava lahko zagotovi mesece zabave. Za tiste, ki uživajo v dolgoročnem pričakovanju in možnosti velikih izplačil, so stave na prihodnost popolne.

Poleg tega lahko zabavni vidik stave na prihodnost pozitivno vpliva na stavni kapital. Stavnice, ki postavljajo stave na prihodnost, se morda ne bodo počutile tako nagnjenih k stavam med sezono, saj se stave na prihodnost že nahajajo v njihovem portfelju.

Druga prednost je, da je pogosto mogoče najti vrednost pri stavah na prihodnost. Koeficienti se razlikujejo med različnimi stavnicami, zato lahko tisti, ki se odločijo za iskanje najboljše ponudbe, najdejo ugodne možnosti.

Vendar pa obstajajo tudi slabosti stav na prihodnost. Prva slabost je, da je teoretična prednost stavnic pri stavah na prihodnost lahko precej visoka. Za prihodnost z le nekaj kandidati, kot je zmagovalci konferenc NFL, je prednost stavnic med 6-9%. To je več kot pri običajnih stavah (4-5%), vendar še vedno sprejemljivo.

Pri več deset možnih zmagovalcev pa je prednost stavnic veliko višja. Na primer, pri stavah na Super Bowl je prednost stavnic običajno med 16-18%. Stavnice so izjemno vešče pri določanju koeficientov za NFL, zato so bolj pripravljene ponuditi boljše možnosti igralcem. Pri ligi s 32 ekipami je 16-18% prednost stavnic še vedno nizka!

Ena očitna slabost stav na prihodnost je tudi ta, da zaklenejo denar stavnic za dolgo časa. Ta denar ne bo prinašal obresti in ga igralci ne morejo uporabiti za druge stave. Denar je praktično “izgubljen”, dokler stav ne bo rešen. Pomanjkanje likvidnosti lahko spodbudi igralce, da kasneje v sezoni posežejo v svoje denarnice, še posebej, če se zdi, da je njihova stava na prihodnost izgubljena.

Vrste stav na prihodnost po športih

Nekateri športi so bolj primerni za stav na prihodnost kot drugi. Tukaj je nekaj primerov najpogostejših vrst stav na prihodnost po ligah:

NFL:

  • Zmagovalec Super Bowla
  • Zmagovalec konferenc
  • Skupno število točk v sezoni
  • Največ doseženih jardov

College Ball:

  • Zmagovalec NCAAF prvenstva
  • Zmagovalec Heismanove nagrade
  • Zmagovalec NCAAB prvenstva

MLB:

  • Zmagovalec lige
  • Zmagovalec World Series
  • Nagrada Cy Young
  • Nagrade MVP

NBA:

  • Zmagovalec prvenstva
  • Ekipa z največ doseženimi točkami
  • Najboljši igralec po povprečju doseženih točk
  • Najboljši igralec po številu asistenc

NHL:

  • Zmagovalec Stanleyjevega pokala
  • Zmagovalec konferenc
  • Nagrade Hart in Vezina

Nogomet:

  • Zmagovalec lige
  • Zmagovalec svetovnega prvenstva

Nekatere stavniške hiše ponujajo tudi stavne možnosti na posamezne športe. Golf je dober primer, saj podpira velike letne turnirje, kot sta The Masters in US Open. Vendar pa so možnosti stav na prihodnost v posameznih športih bolj omejene, saj igralci lahko stavijo samo na posamezne nastope, ne pa na ekipne uspešnosti.

Kako postaviti stave na prihodnost pri spletnih stavnicah

Natančna lokacija stav na prihodnost se nekoliko razlikuje od stavnice do stavnice, vendar ko igralci enkrat vedo, kje jih najti na eni aplikaciji, jih bodo brez težav našli tudi na drugi.

Na primer, vzemimo za primer športno stavnico Caesars Sportsbook:

  1. Prijavite se v aplikacijo ali spletno mesto Caesars Sportsbook. Preverite, ali so omogočene lokacijske storitve.
  2. Poiščite šport, ki ponuja stave na prihodnost, na primer nogomet ali košarko. Igralci ga lahko najdejo v levem navigacijskem meniju na namizju ali v zgornjem meniju aplikacije.
  3. Na vrhu zaslona bo gumb z napisom “Stave na prihodnost”. Kliknite nanj in stavnica bo prikazala vse možnosti stav na prihodnost za to ligo.
  4. Izberite želeno stavo na prihodnost iz enega od podmenijev.
  5. Prikaže se stavni listek, kjer igralci vpišejo znesek, ki ga želijo staviti.
  6. Dodajte več stav, da pretvorite stavo v parlay ali round-robin (neobvezno).
  7. Oddajte stavo in uživajte v napetosti.

Stave na prihodnost v parlayih: Da ali ne?

Stave na prihodnost je mogoče združiti v parlaye, ki lahko prinesejo ogromne izplačile. Na primer, parlay s tremi dogodki, kot so zmagovalci World Series, NBA prvenstva in Super Bowla, je povsem sprejemljiv.

Nekatere stavniške hiše omogočajo kombiniranje stav na prihodnost iz istega športa v parlaye, druge pa ne. Na primer, Caesars Sportsbook ne dovoljuje parlayev stav na prihodnost iz istega športa. Igralci ne morejo staviti na zmagovalca NBA prvenstva in MVP-ja Lebrona Jamesa v parlayu. Vendar pa aplikacija PointsBet uporabnikom omogoča, da postavijo enako stavo.

Stavniške hiše imajo podobna pravila glede parlayev stav na prihodnost z drugimi vrstami stav, kot so točkovni razponi, skupne točke in denarnice. Nekatere sprejemajo vse kombinacije vrst stav v parlaye, druge pa sprejemajo samo parlaye, kjer vsak dogodek izvira iz drugega športa.

Morda je boljše vprašanje, ali je pametno kombinirati stave na prihodnost v parlaye. Odgovor se močno nagiba k ne.

Razlog za to je, da igralci plačajo provizijo na vsako stavo, ki jo naredijo. Zato bodo plačali provizijo na vsak dogodek v parlayu. Provizija ni prevelika pri parlayih s dvema dogodkoma, vendar se hitro povečuje, ko igralci dodajajo več dogodkov na svoje listke. Učinek se še poveča, če je eden ali več dogodkov stav na prihodnost, saj je teoretična prednost stavnic pri stavah na prihodnost astronomska.

Kako hedgati stav na prihodnost?

Hedganje je koncept, pri katerem igralci stavijo na nasprotno stran svoje prvotne stave, vendar šele, ko je njihova prvotna stava bolj verjetna za zmago. Na primer, predstavljajmo si, da igralec stavil 100 evrov na zmago ekipe Tampa Bay Buccaneers na Super Bowlu z koeficientom +800. Stavo je postavil med predsezonskim obdobjem, Tampa Bay pa se je uvrstila v Super Bowl, kjer so bile favoritke z denarnico -200 proti New England Patriots z denarnico +170.

To bi bil dober trenutek za razmislek o hedganju. Če igralec ne hedgira, bo odnesel domov 900 evrov, če Tampa Bay osvoji Super Bowl, ali pa bo odšel praznih rok. To je lahko preveč tvegana ponudba za nekatere igralce.

Če pa igralec hedga 100 evrov na drugo ekipo z denarnico +170, potem sta možna dva scenarija:

  • Bucsi zmagajo, in igralec prejme 800 evrov (900 evrov minus 100 evrov hedganja). Igralec je stavil 100 evrov, zato je dobiček 700 evrov.
  • Patrioti zmagajo, in igralec izgubi svojo prvotno stavo na prihodnost, vendar zasluži 170 evrov na denarnici, kar pomeni 70 evrov dobička.

Igralec lahko tudi poveča znesek hedganja, tako da dobi približno enak znesek ne glede na izid. Stava v višini 300 evrov na denarnico za Patriote bi prinesla 500 evrov dobička v primeru zmage Bucsov in 510 evrov dobička v primeru poraza. Izid bi bil večinoma nepomemben, vsaj z vidika finančne perspektive.

Ali hedgati ali ne, je eno najbolj spornih vprašanj med igralci. Nekateri trdijo, da je to način za zmanjšanje tveganja, medtem ko drugi menijo, da hedganje zmanjšuje pričakovano vrednost igralca.

Obe trditvi sta veljavni, in ali hedgati ali ne, je osebna odločitev, ki temelji na edinstvenih okoliščinah igralca. Priložnostni igralci z omejenim kapitalom ali tisti, ki bi zares potrebovali denar, naj razmislijo o hedganju svojih stav. In kdorkoli je le korak stran od doseganja neverjetnega parlaya za prihodnost z možnostjo +10.000 ali več, naj verjetno zaklene nekaj.

Vendar pa za igralce, ki želijo biti dolgoročni zmagovalci, hedganje ponavadi ni pametna možnost. Težava pri hedganju je, da igralci plačajo provizijo za hedganje. Ta dodatna provizija je poleg provizije, ki so jo že plačali za prvotno stavo na prihodnost. Težko je premagati eno rundo provizije, dve pa sta skoraj nemogoči.

Poleg tega hedganje postavlja nižjo mejo za znesek, ki ga igralci lahko zmagajo. Zmagovalni igralci morajo izkoristiti vsako možnost za povečanje svojega kapitala.

Kje so stav na prihodnost zakonite?

Športne stave so že zakonite v mnogih državah, regulativni organi pa so v vseh državah odobrili stav na prihodnost. Skoraj vsaka država v ZDA bo končala s trgovinami z športnimi stavami, zakonitimi spletnimi stavnicami ali obojim.

Vendar pa so nekatere jurisdikcije bolj prijazne do igralcev stav na prihodnost kot druge. Na primer, New Jersey je dom desetin spletnih stavnic in omogoča oddaljeno registracijo. Zato je veliko lažje najti ugodne koeficiente stav na prihodnost v New Jerseyju kot v Montani, kjer je le en ponudnik in ni spletnega stavnickega programa.

Leave a Comment