Najučinkovitejše domače moštva v univerzitetnem košarkarskem tekmovanju

Zmaga na gostujočih tekmah v ligi NBA je za profesionalne igralce izjemno zahtevna. Za univerzitetne košarkarske ekipe pa je to pravi podvig, ki je na lestvici težavnosti ocenjen z najvišjo možno oceno. Začetni stavljavci, ki stavijo na univerzitetne tekme, se pogosto zapeljejo v male razpone in nizke vložke za zveneča imena močnih šol na gostujočih tekmah. Toda ne bodite prehitri pri stavah. Sovražno okolje lahko privede do nepričakovanih rezultatov, včasih celo epskih razsežnosti.

Prednost domačega igrišča ni povsod enaka

Ne glede na to, nekateri stadioni po vsej državi nudijo bolj izrazito prednost domačega igrišča kot drugi. Stavljavci morajo to upoštevati, če želijo dolgoročno uspeti. Sistemi napovedovanja, kot sta KenPom in drugi, ki upoštevajo prednost domačega igrišča, vsem ekipam dodelijo enako bonitetno oceno za igro doma. To je pomanjkljivost teh sistemov. Ker spletne stave za univerzitetno košarko močno temeljijo na omenjenih sistemih, lahko stavljavci najdejo vrednost v nekaterih razponih, ki ne upoštevajo bolj izrazite prednosti domačega igrišča. Spodnji podrobnosti vam bodo pomagale presoditi, kdaj razpon točk ponuja vrednost.

Hilton Coliseum – Iowa State

Anekdotičnih dokazov, da Hilton Coliseum ekipi Iowa State Cyclones zagotavlja izrazito prednost domačega igrišča, ne manjka. Izraz “Hilton Magic”, skovan konec 80. let, je splošno znan za nore rezultate, ki so na tem stadionu rutinski. Pravi se, da je hrup v dvorani tako gromoglasno vznemirjenje, da se tla tresejo igralcem pod nogami. Toda ali gre res za mit ali resničnost?

Čeprav je morda pretiravanje, Cyclonesi na domačem igrišču res dosegajo boljše rezultate kot v povprečju po državi. Po podatkih BoydsBets je bila od leta 2006 povprečna razlika v številu točk Iowa State za 5,32 točke na tekmo višja na domačih tekmah (17. najboljša v državi). Čeprav je treba to številko jemati z rezervo, saj spletno mesto ne navaja, kdaj je bila izračunana in je morda zastarela, pa ekipa še naprej dosega precej boljše stave doma kot na gostujočih tekmah.

Celo v slabši sezoni, ko so bili napovedani za zadnje mesto v konferenci Big 12, so na začetku leta dosegli izkupiček 9-3 na domačem Hilton Coliseumu in 5-5-1 proti razponu doma v primerjavi z žalostnim 1-5-0 na gostujočih tekmah. Po evidenci TeamRankings.com že več kot desetletje niso bili pod 0,500 proti razponu doma, zadnjič v sezoni 2006-07 z 6-7-2. Od leta 2007 do 2017 so dosegli 75-54-5, kar pomeni več kot 58-odstotno pokritost.

Vpliv nadmorske višine v Utahu in Coloradu

Odkar so se Utesi pridružili konferenci Pac-12 (2012), so se s Coloradom združili kot potovalni partnerji, kar pomeni, da vsaka druga ekipa v konferenci igra v Utahu in Coloradu na isti gostovalni poti. Salt Lake City leži 1.289 metrov nad morsko gladino, Boulder pa več kot miljo visoko (1.609 metrov). To utruditev za gostujoče igralce, katerih telesa niso navajena zmanjšane količine kisika. Igralci Utesov in Buffov pa so celo leto trenirali in igrali na nadmorski višini, njihova telesa so bolje opremljena za napore teka več kot miljo nad morsko gladino. Postanejo pravi košarkarski šerpe.

Gostujoče ekipe občutijo vpliv na pljučih in rezultatu: v več kot šestih sezonah so le štiri ekipe opravile turnejo v Utahu in Coloradu, čeprav je Pac-12 gostil mogočne ekipe, kot so UCLA Bruinsi Lonza Balla, Oregon Ducksi Dillona Brooksa/Jordana Bella in Arizona Wildcatsi Aarona Gordona. Potrebujete še dodatne dokaze, da ima nadmorska višina velik vpliv? Omenjena študija BoydsBets je pokazala, da je Univerza v Denvru imela največje razlike v številu točk med domačimi in gostujočimi tekmami, Colorado in Colorado State pa sta bila oba med najboljših 25.

Ekipi Colorada in Utaha dosledno premagujeta razpon na domačih tekmah. Buffalosi so v zadnjih več kot desetih sezonah dosegli 87-61-3 (58,8-odstotno pokritost), Utesi pa 85-63-8 (57,4-odstotna pokritost).

Kohl Center – Wisconsin Badgers

Ali Badgers lajajo? To je sporno vprašanje za drug dan. Jasno pa je, da pogosto razglašena prednost domačega igrišča ekipe Wisconsin, ki je od leta 1997 do 2017 na Kohl Centru dosegla 202-27 neposrednih zmag, ne pride do izraza pri stavah.

Kljub uvrstitvi na nacionalno prvenstvo (2015), še enemu finalnemu turnirju (2014) in petim nadaljnjim sladkim šestnajsterkam (2008, 2011, 2012, 2016, 2017) v zadnjem desetletju, je Wisconsin na domačih tekmah pokrival le 51,8 odstotka stavnih razponov (84-78) in bil pod 0,500 ATS v petih tistih sezonah. Po študiji BoydsBets so bili 220. v državi z le 3,01 točke višjo razliko v številu točk doma kot na gostujočih tekmah.

Ta neposredni rekord je vpadljiv. Vendar pa je v tem trenutku Wisconsin Basketball velika blagovna znamka, izzivi Kohl Centra pa so se usedli v zavest stavnih hiš, kar je odpravilo vrednost pri stavah na Badgerse doma na slepo.

Leave a Comment